آن روزها خرمشهر را خدا آزاد کرد! امروز اما خرمشهر هنوز دربند است...
گفتگو با حاج کریم ملاعلیزاده از رزمندگان مقاومت 45 روزه خرمشهر پیش از اشغال// مجتبی طحان/ روزنامه نگار
اشاره| هرچه قدر هم بگردی، زیباتر از جمله های معمار پیر جمهوری اسلامی نمی یابی، آنجا که درباره خرمشهر و آزادشدنش از کنه وجود، جملاتی الهی را واگویه می کند: « فتح خرمشهر فتح خاک نیست، فتح ارزشهای اسلامی است؛ خرمشهر شهر لاله های خونین است! خرمشهر را خدا آزاد کرد».
خرمشهر آن روزها آسوده نشسته بود در کنار کارون زیبا و دل انگیز و کشتی هایی که مدام در حال حرکت بودند و این بانگ پرشور و طراوت بوق کشتی ها بود که شهری پر از تکاپو و تلاش را نشان نشان می داد! شهری که برای خودش سری در میان سرها داشت و افتخارش این بود که به او عروس خلیج فارس می گفتند. نخل های سرکشیده تا فلک با گیسوانی پر از الماس های ارغوانی خودنمایی می کردند و هیچ گاه در تصور خویش، صدای چرخ های تانک و خمپاره را نمی شنیدند. تا شهریور 59 که خرمشهر، خونین شهر شد و شب ها و روزهایی را گذراند پر از دود و گلوله و خون! این روزهای شب سان، بیش از 19 ماه طول کشیدند تا انسان هایی از جنس نور، این پاره تن ایران را به مام وطن بازگرداندند. خبر فتح خرمشهر برای مردم ما آنقدر وجدآور بود که گویی خانواده ای بزرگ فرزند از دست داده خود را بازیافته بودند و در میان اشک ها و لبخندها، جای بسیاری از بچه های این مرز و بوم را خالی می دیدند.
...سوم خرداد یک حماسه ملی است؛ اگر حضور ملت در صحنه جبهه های دفاع نبود، نه حماسه آن پیروزی تحقق می یافت و نه حماسه حضور مردم در جشن پس از پیروزی. لذا به حق می توان گفت پاسداشت فتح خرمشهر در گرو پاسداشت حضور مردم در همه صحنه هاست. مردمی که از همان آغاز حمله دشمن بعثی جانانه مقاومت و دفاع کردند و صحنه های بی بدیلی از ایثار و فداکاری را آفریدند. مردمی که یک لحظه از یاد خرمشهر غافل نشدند تا آن را دوباره به دست آوردند.
حاج کریم ملاعلیزاده یکی از همین مردم و رزمندگان غیرتمند مقاومت 45 روزه خرمشهر در برابر صدامیان بعثی تا دندان مسلح است که در دلش ناگفته ها و اسرار زیادی را نگهداری می کند و به زعم ما سرمایه گران بهایی را در خزانه پر سوز و گداز خود انباشتع کرده است! این گفت و گو حاصل لحظاتی کوتاه از ناگفته های او درباره عروس خلیج فارس به هنگام اشغال است.
از سوم خرداد برایمان بگویید و از حال و هوای آن روزها در خرمشهر؟
در زمان علمیات آزادسازی خرمشهر 5 هزار و 600 کیلومتر از خاک میهن اسلامی در اشغال دشمن بعثی بود که این عملیات 40 روز طول کشید. یعنی از 9 اردیبهشت طرح ریزی شد و به طور کلی در سه قرارگاه تاکتیکی و یک قرارگاه فرماندهی سپاه و ارتش به نام قرارگاه کربلا تقسیم شدیم و قرار شد در هر قرارگاه تاکتیکی یک نفر از برادران سپاه فرمانده شد و معاونش از ارتش باشد که این جور هم شد. فرماندهی قرارگاه هم آن موقع با شهید صیاد شیرازی و محسن رضایی بود و یگان های سپاه و ارتش به گونه ای عمل کردند که تقریبا در هر قرارگاه تاکتیکی یک یا دو یگان ارتش و سه یگان از سپاه عمل می کردند و کار ما هم به همین صورت شروع شد.
چه افراد و شخصیت هایی در جریان مقاومت 45 روزه خرمشهر در آن ماندند و از شهر دفاع کردند؟
همه مردم در خرمشهر ماندند و از شهر در برابر حمله دشمن بعثی دفاع کردند به جز افراد مسن و پیر و کسانی که توان دفاع نداشتند. به دلیل حجم آتش دشمن و نفرات زیادی که داشت، ریزش نیرو داشتیم ولی رییس جمهور وقت آقای بنی صدر همیشه به نیروهای مقاومت 40 روزه وعده های توخالی می داد. اما شهید جهان آرا یک شب نیروها را در مدرسه دریابد رسایی جمع کرد و گفت که هرکه می خواهد بماند، بماند و هرکس نمی خواهد بماند شبانه شهر را ترک کند چون هرکس بماند شهید می شود. به همین جهت بسیاری از نیروهای مردمی، نیروهای داوطلب بسیج و سپاه پاسداران در شهر ماندند و 45 روز در برابر حملات دمشن بعثی مقاومت کردند تا اینکه بعد از مدتی یک یگان دریایی به فرماندهی سردار سیاری که امروز فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش است و 670 نفر در روزهای آخر مقاومت و به کمک سپاه بسیج و نیروهای داوطلب آمدند که از آنها 300 نفر مجروح و شهید شدند.
آنها با اینکه می دانستند اگر بمانند، شهید می شوند چرا ماندند؟ علت ماندن شان چه بود؟
آن موقع کسانی که در جریان مقاومت 45 روز خرمشهر ماندند و از شهر دفاع کردند به جز ایمان به خدا چیزی در دلشان نبود یعنی نقشه راهی نداشتند که برای آینده که بیایند و به دنبال پست و مقام و درجه باشند و می گفتند که ما باید برای دفاع از انقلاب، اسلام، نظام و ملت باید بمانیم و تا آخرین قطره خونمان از شهر دفاع کنیم و چون فرمانده ما شهید جهان آرا هم همین حس و حال را داشت آنها را سازماندهی کرد که 45 روز در برابر دشمن بعنی مقاومت کردند و بیش از دو سوم نیروهای سپاه و تعداد زیادی از نیروهای مردمی و داوطلب به شهادت رسیدند به طوری که امروز در مزار شهدای خرمشهر بیش از 140 شهید بی نام داریم.
از خاطرات تلخ و شیرین آن 45 روز مقاومت برایمان تعریف کنید؟
فقط می خواهم به مظلومیت خرمشهر اشاره کنم. ما در زمان حمله ارتش عراق به خرمشهر یک قبضه 120 بیشتر نداشتیم که آن را هم از ضد انقلاب به غنیمت گرفته بودیم و آنقدر گشتیم که 4 گلوله خمپاره 120 پیدا کردیم و به همراه شهید افشار و بقیه دوستان در میدان مقاومت امروزی(کشتارگاه سابق) به طرف تانک های دشکن شلیک می کردیم و بعد خمپاره 120 که تمام شد در حالیکه گردان های تانک عراق در مسیر شلمچه به شمت خرمشهر در حرکت بودند.
فضای معنوی و ایثار در آن دوره 45 روزه چطور بود؟
با اینکه دستمان خالی بود و یک کلاش بیشتر نداشتیم اما نیروهای ما از داخل بندر وارد شهر می شدند و از انتهای اداره بندر دشمن را دور می زدند و به سمت عراقی ها شلیک می کردند و با آنها درگیر و شهید یا مجروح می شدند.کار هر روز ما در آن 45 روز مقاومت همین حرکت بود. 27 مهرماه بود که بعثی های تا دندان مسلح کم کم وارد کوی طالقانی شدند و به تدریج شروع به تثبیت مواضع خود در شهر کردند به دلیل کمبود نیرو و کاشه توان رزمی بچه ها مجروح و شهید شدند، اسلحه هم که نداشتیم.
وقتی خرمشهر اشغال شد چه احساسی داشتید؟
در لحظات آخر بچه های مقاومت و تعدادی از نیروها بودند که دست از مقاومت بر نمی داشتند. ارتش عراق پل راه آهن را گرفته بود اما بسیاری از نیروها در گوشه و کنار شهر هنوز در حال جنگیدن و مقاومت بودند. اما شهید جهان آرا خودش را به نیروها رساند و دستور خروج از شهر را صادر کرد و به ما گفت که ارتش قصد بمباران کردن مواضع دشمن در شهر را دارد که متاسفانه بیرون آمدن ما از شهر همان و اشغال توسط نیروهای دشمن بعثی همان.
اقدام شما پس از این جریان چه بود؟
البته ما کاری کردیم که دشمن بعثی از آن طرف پل به این طرف نیاید. هر چند نیروهای ما کم بود اما خود نیروهای بعثی هم توان عبور از رودخانه را نداشتند و به همین جهت وارد شهر شدند و با تخریب خانه های مردم اقدام به سنگرسازی کردند.
اگر صحبت شهید جهان آرا مبنی بر اینکه نیروی هوایی ارتش قصد بمباران مواضع دشمن بعثی در عراق را به دستور رییس جمهور وقت بنی صدر دارد بچه ها به هیچ وجه در 4 و 3 آبان دست از مقاومت بر نمی داشتند و از شهر بیرون نمی رفتند.
در زمان مقاومت 45 روزه چه فعالیتی داشتید و چه می کردید؟
فقط یک رزمنده عادی بودم در کنار سایر رزمندگان دیگری که در برابر دشمن مقاومت می کردند.
اگر دوباره خرمشهر اشغال شود، چه می کنید و چه واکنشی از خود نشان می دهید؟
باز هم به عنوان یک رزمنده و سرباز در رکاب بقیه رزمندگان از میهن اسلامی دفاع می کنم.
از وضعیت فعلی خرمشهر بگویید، خرمشهر در چه حالی به سر می برد؟
در همه صحبت هایم گفتم که همه دولت ها به نحوی در خرمشهر کاری را انجام دادند، اما آن چیزی که ما خرمشهری ها می خواهیم آن است که خرمشهر به خرمشهر پیش از اشغال تبدیل شود. پیشرفتی از مسئولان نخواستیم فقط آن را به سی و چند سال قبل از جنگ را به برگردانند. خرمشهر امروز ما 60 سال نسبت به نقاط دیگر کشور عقب مانده است. علی رغم کارهایی که برخی دولت ها در بحث بازسازی در خرمشهر کردند اما هنوز خرمشهر آباد و خرم نشده و مثل یک تاریکی در چشم بچه های خرمشهر مانده است.
با شهید جهان آرا چطور و کجا آشنا شدید؟
با شهید محمد جهان آرا قبل از انقلاب در کتابخامه عمومی شهر مطالعاتی با هم داشتیم اما او را به عنوان جهان آرایی که در دوران جنگ بود نمی شناختم چون آن موقع در حال خواندن درسم بودم و و او هم گهگاهی برای مطالعه به کتابخانه می آمد. اما پس از پیروزی انقلاب و سازماندهی بچه ها و تشکیل سپاه و نهادهای فرهنگی فهمیدم این شهید جهان آرا همان کسی است که به کتابخانه عمومی شهر برای مطالعه می آمد.
نام شهید جهان آرا گره خورده و عجین شده با خرمشهر است. یعنی هر کجا اسم خرمشهر که می آید همه به یاد شهید محمد جهان آرا می افتند.
درباره شهید جهان آرا و خصوصیات اخلاقی اش صحبت کنید؟
مقاوم ترین فرمانده در سطح کشور شهید جهان آرا بود. بالاترین سپاه در سطح مقاومت، سپاه خرمشهر بود با 6 فرمانده و هیچ سپاهی به اندازه سپاه خرمشهر شهید نداد. ولی با همه مظلومیت ها خرمشهر باز هم خرمشهر است. اهل عمل و دیانت و شب زنده داری بود.
و حرف آخر؟ اگر شهید جهان آرا الان زنده بود، چه حرفی به او می زدید؟
اگر شهید جهان آرا الان زنده بود الان خرمشهر این وضعیت را نداشت حتی در زمان مقاومت 45 روزه هنگامی که در کوت شیخ بودیم می گفت که خانه های مردم را خراب نکنید و اگر عراقی ها را دیدید فقط به سمت آنها شلیک کنید. اگر شهید جهان آرا زنده بود نه تنها خرمشهر این وضعیت را نداشت بلکه 60 سال از بقیه نقاط کشور جلوتر بود.
- ۹۶/۰۳/۰۱