حوالی هلال

گاهنامه انتقادی با محور فعالیت های جمعیت هلال احمر

حوالی هلال

گاهنامه انتقادی با محور فعالیت های جمعیت هلال احمر

حوالی هلال

به احترام همه آنانی که بشردوستی سرلوحه زندگیشان بوده است و تمامی هست و نیست خویش را برای این آرمان بزرگ بشری تقدیم نموده و می نمایند. آنان که امدادگری را فراتر از زمان و مکان دریافته اند و در این راه ملامت هیچ ملامت کننده ای، ذره ای تردید و کوچکترین خللی بر عزم استوارشان وارد نمی سازد؛ چون باورشان، با بشردوستی بارور شده است.

طبقه بندی موضوعی

جوانان، طلایه داران مقابله با آسیب های اجتماعی

مجتبی طحان | چهارشنبه, ۱۰ خرداد ۱۳۹۶، ۱۲:۲۱ ق.ظ

روزنامه شهروند| گفتگو// جوانان، طلایه داران مقابله با آسیب های اجتماعی

ما براساس روش‌های علمی و کارشناسی‌شده برنامه‌های آموزشی را در حوزه آسیب‌های اجتماعی اجرا و پیگیری می‌کنیم

 

مجتبی طحان؛ روزنامه نگار| برنامه‌های فرهنگی- اجتماعی خلاقانه و ابتکاری درحوزه پیشگیری از اعتیاد موضوعی است که در چند سال اخیر توسط سمن‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد دنبال می‌شود. جمعیت هلال‌احمر نیز در کنار فعالیت‌هایی همچون حوادث جاده‌ای، زلزله و سیل که در راستای رسالت ذاتی خود است، این برنامه‌ها را با استفاده از ظرفیت داوطلبی و نیروی جوان خود پیگیری کرده است. «نه به اعتیاد»، «گل به جای سیگار» و «امید اجتماعی» ازجمله برنامه‌های اجراشده در این حوزه است. «شهروند» این موضوع را در گفت‌وگو با دکتر علی خدادادی، مدیرعامل جمعیت هلال‌احمر خوزستان بررسی کرده است.

 

  جناب دکتر معمولا فعالیت هلال احمر با بحران های همچون حوادث جاده ایی، زلزله وسیل شناخته و برجسته شده است، اما در چند سال اخیر شاهد فعالیت دیگری از هلال احمر همچون نگاه پیشگیرانه به آسیب اجتماعی نیز هستیم، صریح می پرسم، جناب دکتر آیا شما موافق ورود هلال احمر به آسیب های اجتماعی، همچون اعتیاد هستید؟

 

در هر کشوری جوانان سرمایه های بی بدیل هستند که قطعا اولین چیزی که باید مد نظر قرار بگیرد این است که با برنامه ریزی مناسب  بتوانیم از این سرمایه ملی استفاده لازم را ببریم و زمینه را برای استفاده از پتانسیل های آنها فراهم کنیم. اگر از جوانان به عنوان قشر تأثیرگذار غفلت کنیم خطای بزرگی رخ داده که قابل چشم پوشی نیست و قطعاً آسیب های جدی متوجه نظام و کشور می شود. جوانان با توجه به اینکه انرژی و طول عمر بیشتری دارند، برای کشور سرمایه ای بی بدیل محسوب می شوند که در زمینه های مختلف می توانیم  ودر دراز مدت از سرمایه گذاری و آموزش های ارائه شده به آنان بهره برداری کنیم. پس برای مقابله با آسیب های مختلف نخستین قشری که باید مورد توجه قرار بگیرد، قشر جوان است، چرا که غفلت از جوانان غیرمنطقی بوده و قابل بخشش نیست و مجموعه های مختلف اگر نگاهی به منافع مملکت داشته باشند، می بایست به توصیه های مهم مقام معظم رهبری در حوزه جوانان بالاخص اشتغال این عزیزان سرمایه گذاری کرده و اقدام و عمل کنند. بنابراین جمعیت هلال احمر به عنوان یک مجموعه مردم نهاد بسیار مؤثر در جامعه باید در برنامه ریزی های خود، آسیب های اجتماعی و چگونگی مقابله با آنها را با توجه به حضور جوانان متعدد و پرشما در تشکیلات خود، مورد توجه قرار دهد.

 

  به عقیده شما، هلال احمر و دیگر سازمان مردم نهاد تا چه میزان می توانند در کاهش و پیشگیری از اعتیاد نقش داشته باشند؟

 

به هر حال مجموعه های مردم نهادی از قبیل جمعیت هلال احمر با حضور جوانان و اعضا است که به فعالیت ها و حیات خود ادامه می دهد. باید پذیرفت که نقش مهم جوانان در هر جامعه ای هم نقش و تأثیرگذاری جوانان به سادگی قابل چشم پوشی نیست و باید به عنوان یک سرمایه بی بدیل به آن نگاه کرد. یعنی برای حیات مجموعه های مردم نهاد هم باید برای جوانان و اعضای آن برای مقابله و مواجهه از راه های پیشگیرانه استفاده کرد و هم می توان از همین افراد به عنوان خط مقدم مقابله و مبارزه با آسیب های اجتماعی برنامه ریزی کرد. باید به جوانان آموزش داده شود تا توانایی لازم را هم برای مقابله با آسیب های اجتماعی بیابند و در نتیجه راه هایی در جهت کاهش خطرپذیری این قشر آسیب پذیر فراهم شود که در این میان همین جوانان نیز هستند که با توانمند شدن و داشتن مصونیت لازم به عنوان طلایه داران مقابله با آسیب های اجتماعی می توانند گام های موثری را برداشته و نقشی مداخله جویانه ایفا کنند.

 

  جمعیت هلال احمر خوزستان تا کنون چه فعالیت های در این خصوص داشته است؟

 

ما در جمعیت هلال احمر خوزستان براساس روش های علمی و کارشناسی شده برنامه های آموزشی را در حوزه آسیب های اجتماعی اجرا و پیگیری می کنیم. باید نگاهی مسئولانه داشته باشیم تا جوانان در برابر آسیب های اجتماعی و تهاجم فرهنگی و آسیب های متنوعی که از آن سوی مرزها توسط اشعه های نامرئی منعکس می شود مصونیت لازم را داشته باشند. اگر مصونیت بخشی لازم را ایجاد کنیم، قطعاً از بابت جوانان خیالمان راحت می شود و در این میان آموزه های دینی و فرهنگی جامعه ما و تاسی از شهدای والا مقام می توانند ابزارهای مناسبی را برای مصونیت بخشی در جوانان  این مرز وبوم فراهم کند. از جمله برنامه هایی که تاکنون در جمعیت هلال احمر خوزستان با قدرت و همت تمام کارکنان و اعضا در سراسر شعب اجرا شده است، می توان به طرح هایی از قبیل برگزاری کارگاه های مهارت «نه» گویی به مصرف مود مخدر در مدارس و آموزشگاه ها، اهدای شاخه گل به جای قلیان در مکان های عمومی و پارک ها توسط اعضای جوان، اجرای طرح «محله عاری از دخانیات» با رویکرد اطلاع رسانی به مردم و جوانان در خصوص مضرات سیگار و مواد مخدر با توزیع بروشور و لوح فشرده، تشکیل زنجیره انسانی مبارزه با اعتیاد، ایجاد کمپین «نه» به اعتیاد در راستای آشنایی دانش آموزان با مضرات مواد مخدر، برپایی کارگاه های پیشگیری از اعتیاد و مصرف مواد مخدر برای عموم جوانان، آموزش مهارت های زندگی و سبک زندگی سالم با رویکرد پیشگیری از مصرف مواد مخدر و برپایی نمایشگاه آشنایی با مضرات مواد مخدر اشاره کرد.

 

  در آینده نزدیک چه برنامه هایی را در این زمینه ها دنبال می کنید؟

 

تهدیدات زیادی جامعه ما را مورد مخاطره قرار داده که از همه مهمتر بحث مدیریت افکار عمومی است که اکنون توسط فضای مجازی شکل می گیرد. فضای مجازی ناخواسته وارد فضای حقیقی ما شده است و ما را از فضای حقیقی و واقعیات قبل ملموس جامعه دور می کند. قطعا توجه به فضای مجازی که یک فرصت واز طرفی چنانچه مدیریت استفاده از آن را هدفمند نکنیم، تهدید محسوب می شود و هلال احمر باید در برنامه ریزی های آتی خود به منظور اگاهی بخشی جوانان این موارد را مد نظر داشته باشد. فضای مجازی به عنوان یک شمشیر دو لبه می تواند تهدیداتی برای جامعه ما داشته باشد و در حوزه امنیتی می تواند جامعه ما را به مخاطره اندازد. فضای مجازی به عنوان یک آسیب می تواند باعث ایجاد تأثیرات منفی بر آسیب هاب اجتماعی دیگر شود و یکی از آسیب هایی که روز به روز بیشتر می شود و باعث ناپایداری خانواده ها شده فضای مجازی است که باعث بی اعتمادی زوج های جوان و افزایش آمار طلاق و اعتیاد در این اقشار شده است. به همین دلیل جمعیت هلال احمر خوزستان در برنامه ریزی های آتی خود در حوزه آموزش های تخصصی و همگانی  در این زمینه گام های مؤثری را برداشته و علاوه بر تداوم فعالیت های گذشته درصدد است که براساس برنامه های مشخص، فعالیت ها و طرح های آموزشی را در حوزه آسیب های اجتماعی اجرا کند. در این میان از نقش آموزه های دینی و مذهبی نیز نباید غافل بود.

 

  اعضای جوان جمعیت در اجرای برنامه های پیشگیرانه حوزه اعتیاد چه جایگاه و نقشی را دارا هستند؟

 

با توجه به حضور پرشور و پرامگیزه جوانان در جمعیت هلال احمر و تسری و تأثیر این افراد در جامعه می توان گفت که نقش اعضای جوان جمعیت همانگونه که در بحث آموزش های همگانی در مورد حوادث طبیعی جدی گرفته می شود، باید در حوزه آسیب های اجتماعی مانند ایدز و اعتیاد نیز مهم شمرده شود. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، جوانان جمعیت هلال احمر با توجه به اعتقادی که به کارهای گروهی و بشردوستانه دارند، بهترین افرادی هستند که می توانند در زمینه مقابله با اشیب های اجتماعی ایفای نقش کنند. جایگاه جوانان هلال احمر در این حوزه چون سربازان طلیع دار و صف اولی است که اگر برای اجرای آموزش ها و حرکت های اجتماعی این جوانان برنامه ریزی صحیحی صورت پذیرد، شاهد کاهش آثار زیانبار اسیب های اجتماعی از حجمله اعتیاد در جامعه خواهیم بود.

  • مجتبی طحان

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی